Lole Ribara 3/24, 18000 Niš

APR počinje da vodi Registar medija

Agencija za privredne registre (APR) Srbije počeće od petka da vodi Registar medija, a biće ugašen Registar javnih glasila, saopštila je danas APR.

Elektronske podatke iz Registra javnih glasila APR će uneti u bazu podataka Registra medija po službenoj dužnosti, dok će izdavači medija imati rok od šest meseci da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja podataka koji nisu registrovani u starom registru.

„Uspostavljanjem novog registra biće obezbeđena javnost podataka i dokumenata o pravnim i fizičkim licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača i o njihovim povezanim licima, kao i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu“, istakla je APR.

U Registru medija biće objavljivani i podaci o državnoj pomoći i novcu koji medijima dodeljuju državni organi, lokalna samouprava, organizacije sa javnim ovlašćenjima ili pravna lica koje osniva ili finansira Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava.

Registar će objavljivati i podatke o prosečno prodatom tiražu medija u kalendarskoj godini, koji će se prijavljivati do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Preko linka Pretraga podataka biće omogućen pristup javnim podacima iz Registra medija, a Agencija će sutra na svojoj internet stranici objaviti nove obrasce registracionih prijava, kao i uputstva o potrebnoj dokumentaciji za registraciju medija po novom Zakonu o informisanju i medijima.

Leave a comment