Lole Ribara 3/24, 18000 Niš

Banke nam još samo vazduh ne naplaćuju

U Srbiji je sve moguće, pa čak i to da banke svaku proveru stanja na računu na bankomatu klijentima naplaćuju i po 50 dinara, pravdajući se troškovima potrošenog papira i struje.

U nameri da nadoknade novac koji gube jer nemaju kome da daju kredite, banke su i od bankomata počele da prave „skupe igračke“.

Svaki upit o stanju na računu pojedine banke danas naplaćuju od 10 do 15 dinara, a ova usluga na bankomatima neretko košta i pet puta više. U jednoj banci koja je izvod o stanju na računu počela da naplaćuje pre godinu dana prva tri obaveštenja su besplatna, dok svako naredno košta 15 dinara. Razlog su, kažu, „troškovi papira, struje i program po kome bankomat radi“.

Banke u Srbiji od provizija zarade i do 400 miliona evra godišnje. Danas naplaćuju gotovo sve, od otvaranja i održavanja računa, preko odobravanja dozvoljenog minusa i kredita do podizanja novca sa bankomata…

Procenjuje se da nam banke mesečno po najjeftinijim tarifama, iz džepa za naknade uzmu bar 2.000 dinara. Samo posedovanje računa u banci može da košta i do 500 dinara mesečno, dok je za dozvoljeni minus od 50.000 dinara potrebno platiti i do 1.500 dinara.

Građani koji uzimaju čekove i koji plaćaju račune na šalteru banke imaju i dodatni trošak od najmanje 200 dinara… Do 500 dinara košta i neosnovana reklamacija, kada se banci žalite da vam je zaračunala neki trošak po osnovu kartice, a ispostavi se da niste bili u pravu.

Blic

Leave a comment

6 + 18 =